Mesečevi čvorovi u astrologiji – Severni i Južni čvor

 Saznajte osnovni princip na kojem počiva priča o mesečevim čvorovima, o severnom i južnom čvoru.

 Šta kaže mitologija o mesečevim čvorovima

Severni čvor je glava zmaja a juzni rep – telo zmaja. Kaže se rep, ali se misli na celo telo.

Po mitu glava i telo su razdvojeni od strane ljutog boga. Zmaj ( demon) hteo da ukrade od bogova piće besmrtnosti, i da jedini bude besmrtan. Ubijen je, odsečena mu je glava. Telo i glava su bačeni na suprotne strane da se demon  nikada više ne spoji! To je priča o severnom i južnom čvoru ukratko.

 

Predstavlja  prokletstvo razdvojenosti, želja i mogućnosti, teorije i prakse.

 

Severni čvor je velika bolesna ambicija -glava zmaja- Razjapljenene čeljusti demona.  Ali ona, glava ne moze  nista sama jer nema  telo. A telo južn i čvor, ( rep zmaja ) nije ambiciozno, nema ego, čak je malo i zaglupljeno. Samo pati, oseća se gubitno, invalidno jer nema glavu.  Ima potrebe, instinkte tela ali nema glavu da komunicira i osmisli dalje kako da dodje do ostvarenja tih  potreba.

 

I jedan i drugi čvor su po jotish, indiskoj astrologiji malefični! 

Rep u sebi nosi iskustvo, i talente iz prošlih zivota. Ali, fali mu glava da se inteligencijom nametne, fali mu ego. Ljudi sa južnim čvorem na ascedentu ili vrlo naglasenim u natalnom  horoskopu, su kovčeg pun blaga, kada o talentima, darovima govorimo. Imaju neverovatnu intuiciju, znanja. Prava su karmička baza podataka. Na žalost do kasnih godina mogu voditi zivot gubitnika, neshvaćene osobe, osobe bez sposobnosti i darova, sto uopste nije tačno. Ali nemaju sposobnost da kao sto sam rekla, se nametnu da iskoriste svoj potencijal. Ali sa godinama dolazi i to. 🙂

 

Pa šta bi moglo da znači da tranzitni severni čvor (glava) padne na natalni rep a rep na glavu?

 

Konjukcija severnog i juznog mesečevog čvora, znači da severni čvor dodje na naš natalni juzni čvor se dešava na svakih 28 godina, ali NE u 28. godini života. Nemojte pogrešno da shatite ovo. Kada se spoje telo i glava su spojeni, desi se nešto bitno vezano za polje, znak itd gde se konjukcija dešava. U  tom periodu postaneš celina, možes da ostvaris potrebe i da imaš i zadovoljstvo od toga. Inače severni čvor preko neke planete da ostvarenje, ali nikada i zadovoljstvo onomime što smo želeli i postigli. Podseća na onu narodnu  izreku:  Pazi šta želis možda ti se i ostvari!

 

 Potom počinje novi krug….razdvojenosti želja i mogućnosti, dok se spoj opet ne desi. Po djotisu indijskoj astrologiji i izuzetno su maleficni i Juzni i Severni čvor, razlika je u tome što nam Južni odmah napravi gubitak i štetu, a severni nas uvede u lažno ostvarenje sna – DA uspeh u odredjenom kontekstu.  A upravo to što nam je dao Severni čvor je u stvari put do naše propsati, medvedja usluga ako  tako hoćete.  Proverite u praksi.

U svakom slučaju u životu nam je potrebno i jedno i drugo. Želje, amicije odnosno nova iskustva i potreba za rizikom čak,  što pokazuje severni čvor ali i mudrost, sumnjičavost nekada, kao i već stečena iskustva što pokazuje južni čvor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *