Zašto je bolji Stari kalendar

stari zodijak kalendar

Staroslovenski kalendar i trenutna 7530. godina

Kako je funkcionisao stari kalendar? Nova slovenska godina je počinjala oko 1.-2. aprila, u proleće a ne u decembru, u zimu. Nije ni čudo što su ubacili praznik prevare APRIL -LI- LI-LI. Kao zeznuli smo vas, a sad se vi zezajte međusobno.😃

Predstavljam vam zanimljivu mobilnu aplikaciju koja objašnjava staroslovenski kalendar, aplikaciju – Kolodar. Inače, sam u prethodnim postovima na Instagramu već pisala da se godina nekada delila na 2 dela: leto i zimu. Proleće i jesen su uvedeni u modernim vremenima kao prelazi iz jedne faze u drugu. Staroslovenski stari kalendar je usklađen po zakonu sunca, što znači da leto počinje početkom aprila, kad se severna i južna energija sunca ukrste (dolazak ptica sa juga) i leto traje sve dok se južna i severna energija Sunca ponovo ne ukrste 8. novembra, na Mitrovdan. Tada prestaje leto počinje zima i (odlazak ptica na jug). I stari Srbi su poznavali i poštovali zakon Sunca, što upravo potvrđuje da su imali razvijen visok stepen civilizacije.

Zahvaljujući najsavremenijim satelitskim merenjima koja sad potvrđuju i dokazuju povezanost ovog kalendara ca prirodnim pojavama i poklapanjima prema starom Srbskom kalendaru, mi danas jasno sagledavamo i razumemo ovu periodičnu smenu Sunčevih energija.

Takođe meseca u godini ima 13, a ne 12. Mesec 13 puta promeni svoju fazu od mladog do sledećeg mladog meseca i svaki mesec je trajao odprilike po 28 dana. Što je nekada bio i idelan ženski menstrualan ciklus, pa se poremetilo zbog masovnog hormonalnog disbalansa.

Ako želite da pročitate više o suncu i mesecu to možete naći ovde: SUNCE-MESEC

Još jedan mali tekst o mesecu u opadanju ovde: OPADAJUĆI MESEC I KAKO GA ISKORISTITI

Rimski stari kalendar

Otkud onda gregorijanski kalandar danas? Gregorijanski kalendar je korigovana verzija Julijanskog kalendara, izvršena 1582. godine u vreme pape Gregura XIII i po njemu se zove Gregorijanski kalendar. Julijanski kalendar sveta je nametnut u vreme rimskog imperatora Julija Cezara, s namerom da se vremenom poništi najstariji kalendar, znači to je kalendar imperatora, jednog čoveka, a ne države.


Da su imperatori imali poštenu nameru, onda bi se kalendar zvao Hristov kalendar po Hristovom rođenju. Kažu lepo u aplikaciji Koolodar. Julijanski kalendar je napravljen bez ikakve naučne i pravne osnove na zahtev rimskih konzula i nije usklađen sa prirodnim i Sunčanim zakonima kao stari srpski kalendar, koji datira 5508 godina pre Hrista.

Kako su nastali novi nazivi za mesece

Stari rimski kalendar je bio kalendar od 10 meseci koji je pokrivao period koji danas smatramo od marta do decembra. U zimskom periodu od kraja decembra do početka sledećeg marta, vlast nije bila mnogo aktivna, pa se jednostavno nisu trudili da definišu mesece za taj period. Taj kalendar je uključivao sledeće mesece; od petog do desetog meseca nazvani su, kao što smo pomenuli, po brojčanom rasporedu. Prva četiri meseca su uglavnom verskog porekla.

Mart je prvi mesec početak nazvan po -Marsu (bogu rata), i svih početako, poljskih radova, raunih aktivnosti.

April potiče od rimske reči aprilis što znači „otvoriti“. To je referenca na proleće i otvaranje cvetnih pupoljaka.

Maj je dobio ime po Maiesti (boginji časti). Maja je bila jedna od Plejada, grupe boginja koje su pratile Artemidu, boginju lova. Maja je bila i boginja majka i majka Hermesa, božijeg glasnika.
Međutim, Rimljani imali su boginju po imenu Maia, koja deli isto ime kao  grčko božanstvo.
Grčka boginja je bila povezana sa rimskom Majom Majestom, boginjom plodnosti i proleća, što je prikladno s obzirom na mesec majskog rasta i uspona.
Da li želite da odete malo dalje?Maia je  grčko ime sa korijenom koji znači „majka, negovateljica ili babica.“
Čini se da je Maja povezana sa magnusom, što znači „sjajan“ i predstavlja koren reči kao što je uvećati.

Jun je dobio ime po boginji Juno, ženi Jupitera. Možda je znate kao grčku boginju Heru, ženu Olimpa. To su iste osobe samo su različiti nazivi u grčkoj odnosno rimskoj mitologiji. Jun je izveden od latinskog Junius, što znači „od June (Iuno)“ izgleda i od latinske reči iuventas, koja je srodna rečima kao maloletnik i obnoviti. Jun je bio četvrti mesec u godini u 10-mesečnom kalendaru u starom Rimu.
Ko je bila Juna/ Juno?

Grčka boginja Juno, odnosno Grčka Hera

Junona je bila značajno i moćno drevno italijansko božanstvo koje postalo čuvar Rima, žena Jupitera, kraljice bogova i boginja braka, porodice, porođaja, i plodnosti.
Letnja venčanja postaju sve popularnija i moguće je da je za to zasluga blagoslova koje ova boginja dodeljuje pojedincima koji se venčavaju tokom njenog svetog meseca.

Jul se nekada zvao Kuintilis -peti (mesec) jer je Kuintus broj 5. Novo nametnuto ime je po Juliju Cezaru.

Avgust se nekada zvao Sextilis, kao tada 6. mesec u godini, pa mu potom promenili ime po velikom imperatoru Augustusu Caesar-u koji je duplirao granice Rima. 

Septembar (septi znači-7 ) znači 7.mesec, 

Oktobar (okto, znači 8)-osmi mesec -9 mesec

novembar (novem-9) i 

Decembar – kako decem znači 10, tako je to bio 10. mesec u godini.


Međutim,  

Januar i februar na kraju dodati. Januar dolazi od boga Janusa, a

Februar od praznika očišćenja, Februa, koji se desio u to vreme. Početak kalendarske godine pomeren je  na januar, pozicija ovih meseci više nije odgovarala prvobitnom značenju njihovih imena. Tako sada imamo kalendar u kome četiri meseca imaju imena koja pogrešno predstavljaju njihov položaj u kalendaru. Danas još uvek 9. mesec u godini nazivamo septembrom, 7. mesec.


Islamski kalendar, hebrejski kalendar i hinduistički kalendar takođe koriste mesece za podelu godine. Iako je gregorijanski kalendar danas najčešće korišćen, on je netačan po mnogo čemu. Drugi kalendari se i dalje koriste u mnogim delovima sveta za izračunavanje određenih praznika i godišnjih praznika.


Ako želite da saznate, više o starom kalendaru kao što je staroslovenski kalendar kao jednim od najstarijih i najtačnijih kalendara u svetu skinite mobilnu aplikaciju –Kolodar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *